NOTA

NOTA OK Siapa dalam dunia ni yang percaya cakap orang gila Rekha Dalam mneghasilkan novelnya yang kedua Ray cuba menyelami kisah hidup seorang wanita yang telah dituduh membunuh penculik anaknya dengan ke

  • Title: NOTA
  • Author: Shaz Johar
  • ISBN: 9789670750835
  • Page: 368
  • Format: Paperback
  • OK Siapa dalam dunia ni yang percaya cakap orang gila Rekha.Dalam mneghasilkan novelnya yang kedua, Ray cuba menyelami kisah hidup seorang wanita yang telah dituduh membunuh penculik anaknya dengan kejam Kata Rekha, sewaktu polis tiba di tempat kejadian, wanita itu didapati sedang memegang tukul besi manakala baju dan mukanya berlumuran darah Darah terpercik hingga OK Siapa dalam dunia ni yang percaya cakap orang gila Rekha.Dalam mneghasilkan novelnya yang kedua, Ray cuba menyelami kisah hidup seorang wanita yang telah dituduh membunuh penculik anaknya dengan kejam Kata Rekha, sewaktu polis tiba di tempat kejadian, wanita itu didapati sedang memegang tukul besi manakala baju dan mukanya berlumuran darah Darah terpercik hingga ke siling, DNA mangsa ada di mana mana tetapi tubuh mangsa hilang tanpa dapat dikesan Ray telah diberikan dengan beberapa siri nota yang ditulis oleh wanita itu sendiri untuk mengetahui kisahnya yang sebenar Tugas Ray, dia hanya perlu membaca nota itu hingga sampai ke penghujung.

    • [PDF] Download ✓ NOTA | by ✓ Shaz Johar
      368 Shaz Johar
    • thumbnail Title: [PDF] Download ✓ NOTA | by ✓ Shaz Johar
      Posted by:Shaz Johar
      Published :2018-09-01T18:37:03+00:00

    One thought on “NOTA”

    1. Mencuri curi waktu untuk dibaca sewaktu Ramadhan. Shaz Johar bukanlah nama asing lagi sebelum Nota. Penulis yang banyak berkongsi tips tips MUNASABAH lewat @Malayrapshody untuk anak anak muda yang berminat untuk menulis. Mama yang tua juga ikut serta.Nota adalah kerja fiksyen yang sangat seksi dan tersusun, tidak mengada atau ambisius semberono. Ada hal hal komersil yang terancang sambil sambil menyentuh sifat sifat manusia yang ada. Dimulakan dengan gelojak watak utama yang gelisah menangani ke [...]

    2. I think what frustrate me the most about this story is the fact that instead of telling the readers about the whole pedophile thing, the author wrote about how the main character(who is also a novelist) found his story and wrote his book. But I like the author's writing style (I'm always a fan of the author). It's descriptive, the story has a good pace, and not confusing. Sure, I was looking for the 'mindfuck' moments but I wasn't sure whether there was any here because I don't find my mind blow [...]

    3. Saya sebenarnya punya harapan besar terhadap novel yang laku keras ini kerana 1) ia ditulis oleh penulis kegemaran saya, Shaz Johar, dan 2) ia mendapat ulasan yang amat baik di media.Naskah terakhir dari beliau yang saya baca adalah Mental, jadi saya meletakkan benchmark yang agak tinggi untuk Nota.Nyatanya saya agak kecewa. Naskah ini dimulakan dengan perlahan, amat perlahan sehinggakan saya sudah sampai ke bab 13 dan saya masih tidak nampak apa motif Ray bersungguh benar hendak membongkar rahs [...]

    4. 2.56* untuk Nota!Buku ini masih seronok dibaca walaupun terlalu banyak pertanyaan yang ditinggalkan oleh tuan penulis.Permulaan membaca nota-nota yang diberikan agak teruja ingin tahu apa yang terjadi seterusnya. Tapi semakin lama, penceritaan semakin longgar. Semua seperti hilang arah. Sebab mahu diletak di buku sekuel? Isu utama yang ingin dicari watak utama betul-betul tersasar jauh. Hurmm ok.Dan aku masih tak dapat nak hadam macam mana watak utama- Ray boleh termimpi akan kisah-kisah yang te [...]

    5. 3.5 bintang untuk NOTA.Aku suka corak penulisan beliau. Dan bagaimana dia bawa pembaca mengikuti tiap perjalanan dia dalam novel ni. Kemas dan teratur. Mula dari dia jumpa Rekha, kemudian pertemuan demi pertemuan dengan Sofia. Krisis percintaan dia dengan Lisa yang membawa dia mengenali Vin. Sangat teliti. Kemudian wujudnya cerita dalam cerita, tentang Ida, Boboy, Idris dan Mak. Aku suka part ni. Tapi, bila Ray ke Melaka, kemudian dia panggil Lisa dan Vin. Rahsia terbongkar. Penemuan nota di rum [...]

    6. Just *sigh* I actually have a long review with cuss and all that but I decided to keep it for myself. For safety purposes.The pet-peeve(s) are no concrete ending, a lot of questions remain unanswered, and I got confused sometimes with abruptly POV-switching. The mindfuck moment; there was none. The awesome moment; I had nothing of sort. Also I found one-two missing words or letters. Proper, thorough editing would be appreciated.I liked the author's writing style in the book though - no rushing, [...]

    7. Ceritanya bukan tak menarik tetapi terlalu banyak nak dimasukkan ke dalam satu buku. Ada dua tiga plot twist sampaikan dah hilang unsur wow tu. Saya cuba elak untuk baca karya yang ada unreliable narrative sebab malas nak fikir benda tu A atau B. Saya rasa yang plaing menarik tentang karya ni pun ialah karya yang ditulis oleh Ray, watak utama.Sebut tentang Ray, saya terpaksa setuju dengan bekas kekasihnya yang susah untuk Ray maju ke depan kalau pendiriannya tak tetap. Pantang sungguh saya kalau [...]

    8. Jalan cerita yang cuba memberikan kelainan. Penulis berjaya membawa saya merasai pengalaman dan siasatan Ray tentang wanita bernama Intan Sofia, namun pada pengakhiran cerita ada beberapa kekeliruan tentang watak-watak yang ada dalam novel ni.

    9. 3.7 untuk Nota. real juga aku mampu habiskan buku ni dalam masa satu hari. aku suka permulaan dan pertengahan cerita ni namun bila di penghujung, aku kurang gemar dengan pengakhiran yang meletakkan peleraian pada penyakit mental. entah. mungkin sebab 3 orang famili aku ialah penghidap terkawal SKIZOFORENIA jadi aku rasa kureng. apapun shazjohar pandai buat tiap muka surat novel ni pageturner.

    10. 2.5*Saya lagi suka buku MENTAL daripada yang ni Tapi NOTA ni pun ok juga. Cuma tu lah Tak puas hati sebab ada beberapa watak yang dibiar macam tu je Lagi satu, saya nak tahu sangat macam mana lidah Intan tu boleh kena kerat dan siapa yang buat. Tapi takda jawapan Kita juga tak diberitahu apa sebenarnya terjadi kepada Iskandar & FaizLast-last saya kata, apa-apa je lah. Mujur baca secara percuma

    11. Siapa yg gila sbnrnya? Mcm mana Rekha bleh mati? Ke mana menghilangnya Iskandar? Faiz tu dah mati ke? Siapa yg potong lidah Intan? Kompom ada sambungan kannnnnning2

    12. Jalan cerita sarat dengan persoalan. Sampai akhir saya tidak pasti siapa sebenarnya yang benar-benar gila. Mungkinkah Intan tidak pernah gila? Mungkinkah dia yang bunuh Iskandar lepas itu buang mayat dan pura-pura tidak ingat apa-apa? Atau mungkin juga sebab dia kurang waras, oleh itu dia tulis semua nota palsu untuk membela dirinya, agar dia tidak masuk penjara? Dan akhir sekali apabila diperkenalkan dengan watak Datin Rusmim, makinlah saya tertanya-tanya. Rusmim=RUSM1M?. RUSM1M bukan Vin punya [...]

    13. Nota tells the story of a novelist who wants to find the perfect story to make a comeback and chooses to fictionalise the true story of a woman who killed the man who kidnapped her son. After successful efforts to meet her, she gives him a series of notes/letters to tell her story. Nota feels like your typical thriller. The villain was made to be quite obvious from the very beginning but readers would not really know to what extent the story would go. The book felt somehow a little flat to me bu [...]

    14. Erm.Tak berapa paham dengan putaran cerita sebenarnya. Ke manakah Iskandar pergi? Apa dah jadi dengan Faiz? Eh siapa yang betul2 pesakit mental ni? Eh eh?

    15. Trying to catch up 2017 challenge tak leh review banyak.I bought Nota 2 n 3 after finished reading this That shows where I stand with the story Havent finished the other books tho. Hopefully they are entertaining as well.

    16. Buku tulisan Shaz Johar yang satu ini saya kira sebagai tulisan beliau yang terbaik (sekiranya dibandingkan dengan penulisan beliau sebelum ini). Bukanlah ianya mengatasi tulisan beliau yang lain secara total, tapi saya kira tulisan NOTA ini sememangnya bijak dalam mengatasi satu-dua aspek dalam novel/buku beliau yang lain. Perjalanan dan plot yang ditulisnya bergerak dengan cukup cantik; tak terlalu laju, tak terlalu perlahan. Segalanya bagaikan berada di titik kedudukan masing-masing, dan mela [...]

    17. I love this more than Mental.Just Still plenty of unanswered questions. Perhaps all will be answered in NOTA:2. I have my theories weheeeee(evil laugh XD).Who is Maya? Where's Iskandar. How much are true?Mind-f? Ye kot ~

    18. banyak persoalan in the end. mind fuck? no. minda aku masih dara lagi. xdirogol lagi. tapi ceritanya intriguing menarik.

    19. Buku pertama yang dibaca daripada penulis. Tertarik dengan cover & sinopsis buku. Lepas beli, terus start baca & macam tak boleh nak letak buku. Rasa macam nak cepat je habis & nak tahu next, next, next.(view spoiler)[Masa baca, memang dah agak ada yang tak kena dengan Rekha ni. Nak dekat habis buku, baru diberitahu siapa sebenarnya Rekha yang Ray jumpa. Apa yang buat saya tertarik dengan buku ni adalah, adakah Ray sebenarnya ditujukan penulis sendiri? Untuk create sesuatu buku, penu [...]

    20. Honestly Nota merupakan novel Fixi pertama yg aku habiskan hanya dlm satu hari berbanding novel2 lain. Pd awal pembacaan citer ni dh berjaya menarik minat pembaca. Bile time part mengandung tu teringat dkt citer Kougar di mana jalan cerita die lebih kurang sama. Kene kahwin paksa dgn org yg die x cintai tetapi last2 kecundang dgn laki lain. Dlm novel ni Dina tu yg mental sbnrnya. Cuma yg membuatkan ak tertanya2 ape yg terjadi kpd Faiz (Nama sama pulak dgn ak) n Iskandar? & ape kesinambungan [...]

    21. WOW!nothing much to said. buku ni memang wow!dalm 48jam habis baca. phew!i ada bad habit in reading. suka baca ending dulu baru baca dari depan. tapi Nota, bila baca belakang dulu, rasa macam tak faham sebab last sekali tu ada Maya mcm wtf! tetiba nama lain.en bila dah habis baca, baru faham, sape Maya tu.buku ni ada sambungan ke? sebab bila Intan bagi buku nota yg baru, kan sama mcm sama dgn mcm mimpi Ray. pastu tetiba Ray jerit dan habis omg!Iskandar mcm mna? Faiz? Lidah dia sape ptong? sebb n [...]

    22. My first FIXI novel! Overall, I thought it was okay. Shaz's writing style is truly something that I enjoyed, the way he managed to capture life in these pages were truly amazing. I particularly enjoyed the characters in this novel as well, as they were quite interesting. I wished there was more explanation but considering how it was first person, it kinda limited how much we as readers could find out. I didn't, however, know there WAS a sequel for this book so I was rather confused by the ending [...]

    23. saya mungkin akan beri 5 bintang penuh kalau lebih penjelasan diberikan untuk plotnya. saya faham tujuan penulis untuk mengekalkan misterius dan 'mindfuck' twistnya, tapi macam terlampau loose untuk dikira sebagai novel lengkap. setelah baca permulaan buku nota kedua yang sama dengan mimpi tu, saya baca semula semua mimpi watak utama tapi seperti yang saya katakan, terlalu loose.apapun, kalau nak dibandingkan dengan novel lain dalam malaysia ni, novel ni jauh lebih maju dari segi plot, pencerita [...]

    24. Mindfuck. Aku pun tak tau apalah snagat maksud mindfuck ni, tapi buku ni jelas meneunjukkan ke-mindfuck-annya. Buku yang strong daripada Shaz Johar, as usual. Teringat balik waktu dia buat karya Mental. Cukup menarik. Suspens yang cukup. Cuma ending yang meninggalkan beberapa tanda tanya."Kenapa muka ibu nampak semacam je harini?""Tak ada apa. Macam biasa je. Nampak semacam tu macamana?""Nampak ceria semacam. Ibu ada letak apa-apa ke?"Maya membelek-belek wajahnya di cermin. "Botoks? Eh, tak adal [...]

    25. Shaz Johar takat ni takpernah mengecewakan aku lagi dengan karya beliau .dan tak penah tak tinggalkan aku dalam keadaan mental.buku ni boleh aku kata kan 'a book you can read with one sitting' mang akan rasa nak cepat habis je .aku amek masa lebih kurang 5 jam plus minus waktu berak kencing solat napa aku tkboleh nak kasi full bintang? sebab aku kecewa rat yg sofia kasi tu tak menyelesaikan apa apa pun na iskandar? betul ke dia mati? apa jadi sebenarnya pada sofia dan iskandar ? warghhhhhhh

    26. Finished it in one day. That shows just how well Shaz wrote this piece, how he was developing the storylinei just couldn't stop reading to know what happens next, who did this that bla bla bla.BUT i'm still annoyed at some words and phrases that i expect should have been properly edited thoroughly. It was so obvious c'monlah. I HATED how the ending is just like that. Maybe there's a next book tapi seriously apa jadi dkt Iskandar? Faiz? Mak? Siapa potong lidah Kak Intan? Wait, kak intan kena dera [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *