Cerpen Terbaik 2014

Cerpen Terbaik A selection of the best Malaysian short stories of as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam

  • Title: Cerpen Terbaik 2014
  • Author: Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
  • ISBN: 9789670750484
  • Page: 184
  • Format: Paperback
  • A selection of the 18 best Malaysian short stories of 2014, as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam Mulutnya Ada Kota Roslan Jomel Bakso Sijasad Hujan Keruh Di Jogja S M ZakirAnak Anak Seni Kamal Ishak Star Trek The Relation Ship SinaganagaKiri Kopilasi KecilA selection of the 18 best Malaysian short stories of 2014, as chosen by the novelist critic Wan Nor Azriq Planned as the first part of an annual series List of stories Kelab Malam Mim Jamil Di dalam Mulutnya Ada Kota Roslan Jomel Bakso Sijasad Hujan Keruh Di Jogja S M ZakirAnak Anak Seni Kamal Ishak Star Trek The Relation Ship SinaganagaKiri Kopilasi Kecil Khairul MuttaqinGadis Basah Laurent MetzgerTiada Kota di Dasar Cawan Ainunl Muaiyanah Sulaiman Oil Crisis Terence TangDisosiasi Khairil Idham Ismail Insomnia di Rumah Terbalik Lee Kok Chih Basikal Terbang Dan Misteri Kematian Profesor Jabbar Ruhaini MatdarinNafas Nafas Terakhir Ehsan El BakriPatung Mohammad Zakri Zakaria Perempuan yang Pulang ke Lautan Johan Radzi Best Kept Secret Julya Oui Ceritera Mohd Fadzil Yusof

    • [PDF] Download ↠ Cerpen Terbaik 2014 | by ☆ Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
      184 Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
    • thumbnail Title: [PDF] Download ↠ Cerpen Terbaik 2014 | by ☆ Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
      Posted by:Wan Nor Azriq Mim Jamil S.M. Zakir Ainunl Muaiyanah Sulaiman Khairil Idham Ismail Mohammad Zakri Zakaria Ruhaini Matdarin Roslan Jomel
      Published :2018-08-09T22:45:53+00:00

    One thought on “Cerpen Terbaik 2014”

    1. 4.5 bintangSaya bukanlah peminat tegar buku-buku bergenre urban, baik terbitan Fixi atau yang seangkatan dengannya. Edisi terhad atau tidak, sama saja bagi saya. Ada rezeki, berjumpalah kita. Kalau tidak, tiada juga rasa terkilan itu.Tapi, bila melihat iklan untuk antologi ini, saya begitu tertarik. Dengan nama penyuntingnya (walaupun saya tidak berkesempatan lagi untuk membaca mana-mana novelnya), dan nama-nama penulis yang terpilih cerpennya, membuat saya begitu teruja untuk memiliki, atau sek [...]

    2. Sekali lagi terhutang budi pada rakan yg bersusah payah mendapatkan naskah ini, yg hanya dijual di PIBF2015 dgn cetakkan yg Terhad.Cerpen Terbaik 2014Bakso - Rasa meremang bulu roma, ngeriHujan Keruh Di Jogja- terpaksa berhenti selepas cerpen ni rasa mcm *sakitnya tu disini.Tiada Kota Di dasar Cawan-mendalam.Disosiasi-fuhhhInsomnia Di Rumah Terbalik- suka juga kisah ni.Basikal Terbang Dan misteri kematian Profesor Jabbar-Best.Perempuan yang pulang ke lautan-tak dpat nak nyatakan apa yg di rasai [...]

    3. Menghadapi antologi cerpen ini dengan judul Cerpen Terbaik 2014, saya lekas menyedari nama itu sendiri lebih tertarik pada faktor emosional, ketimbang daripada makna sebenar. Atau boleh jadi juga bagi yang menganggap segala-galanya relatif, perkataan terbaik itu sendiri tidak dapat diberikan kayu ukur tertentu.Justeru, membaca antologi ini, ibarat berdepan dengan sekotak kayu yang mengandungi pelbagai objek dari batu zamrud dan guli kaca hingga batu kerikil dan biji getah. Ada karya yang mirip p [...]

    4. CERPEN TERBAIK 2014Editor: Wan Nor AzriqTerbitan: Fixi dan Puterajaya International Book Fair 2015Kata gelar TERBAIK menurut Wan Nor Azriq akan membuatkan pembaca teruja mahu membaca atau mengapak kepala si editor setelah tamat naskah. Omelan beliau sebagai editor menjadikan saya lebih teruja, apa tidaknya dilampirkan sifat sifat penceritaan yang harus ada dalam dunia penulisan cerpen di Malaysia. Pra-kata yang ingin saya laungkan sebagai ‘Berguna’ nampaknya kita sepakat dalam kebebasan menj [...]

    5. Phuhhhhhhh, sebulan nak habis baca naskhah 18 cerpen ni. Dan dengan ini KakChik isytiharkan ini buku pertama terbitan Fixi yang dibeli & dibaca. :PAgak menyedihkan kerana perkataan TERBAIK di kulit buku telah dimanipulasi kerana ia telah mengecewakan KakChik. Mungkin kerana sudah terlalu lama tidak membaca cerpen atau coretan pendek, jadi ketika rasa klimaks mendalami plot atau watak tiba-tiba rasa seperti terjatuh dihempas ke dalam jurang yang curam apabila cerpen itu berakhir dengan cepat [...]

    6. Ada dua perkara mengapa saya beriya-iya mahu mendapatkan buku ini. Pertama: saya mahu menilai sebagus manakah cerpen-cerpen yang diakui kononnya terbaik dalam tahun 2014 ini. Kedua: editornya Wan Nor Azriq yang dikenali menerusi kejuaraan D.U.B.L.I.N dalam Sayembara Penulisan ITBM-PENA-BH kategori novel.Ada cerpen yang saya bersetuju untuk dilabelkan sebagai 'terbaik', dan tidak kurang juga ada yang tidak setuju. Itu perkara biasa. Sama juga halnya dalam memberi rating buku. Semua orang ada pers [...]

    7. secara peribadi, saya berpendapat "terbaik" yang dilontarkan di hadapan buku bermaksud 'cerpen yang terbaik dalam mengungkapkan sesuatu tema/genre yang terpilih'ngkin ada yang merasakan beberapa cerpen tidak patut diangkat sebagai 'terbaik' tetapi dalam lontaran idea sebegitu, ia masih di kira terbaikngikut logik itu, maka beberapa kekurangan yang ada dalam antologi ini dapat dimaafkan.harus diingat, fixi merupakan sebuah penerbitan urban yang memberi peluang kepada bakat-bakat muda untuk menget [...]

    8. Maaf ckp aku x habis pun baca buku ni cerpen yg aku mampu habiskan tajuk Patunglps tu mood aku trus merudum nk baca smpai tamat. rsnya selera aku dah x mampu nk hadam ayat dan bahasa yg agak skema.n dowh. rs mcm baca karangan sekolah menengah.LE ni bg aku x sesuai ngn Fixindapat aku jerkjgn sentap plak.

    9. 3.5 stars. Well, it is not necessary to write a sexually explicit content to be one of the best short stories. Isn't it?

    10. Saya biasanya agak ragu-ragu bila sesebuah buku itu mengaku (self-proclaimed) sebagai 'Terbaik'. Istilah terbaik, terbagus, terhebat, terterter itu sendiri membawa konotasi yang memerlukan pertanggungjawaban yang besar dan bukan sekadar gimik semata-mata.Cumanya, untuk buku ini, apabila saya terbaca nama Wan Nor Azriq (penulis novel D.U.B.L.I.N yang bagi saya cukup menarik itu) sebagai penyunting, saya fikir saya perlu mencubanya. Selesai membaca 18 cerpen-cerpen itu keraguan saya akan istilah t [...]

    11. Hah tak sampai sehari aku habiskan buku ni. Mungkin sebab cerpen2nya sedap. Aku suka separuh cerpen dari kesemuanya. Yang lain bolehlah pada kadar memuaskan atau boleh tahan.Cerpen2 Johan R, Ruhani, SM Zakir, Zahirudin, Terence dan Julya Ooi antara yang saya suka.

    12. Puas hati jugak baca koleksi cerpen ni. Nak kasi lebih 3 bintang tak boleh sebab ada antara cerpen yang saya tak berapa suka. Nak kurangkan bintang, "hei, ada cerpen yang baik tau." So, siapa-siapa nak baca, cari la dulu dengan harga yang mampu milik kalau sedar diri yang kita-kita ni bukannya orang berada. Tujukan kat diri sendiri.Senarai di bawah adalah cerpen yang saya suka:* bakso - ngeri, kejam* hujan keruh di jogja - sedih* gadis basah - kadang-kadang manusia tu malas nak bercerita kisah m [...]

    13. Membaca Cerpen Terbaik 2014 buat aku teringat masa zaman sekolah ketika aku ketagihan membaca komik. Persamaannya macam membaca novel grafik Xklusif terbitan GempakStarz di mana ada kompilasi komik yang berlainan penulis.Jarang aku enjoy baca koleksi cerpen yang penulisnya berlainan. Aku pernah baca Malam Edisi Terhad dan aku kurang minat. Cerpen yang betul-betul aku suka pun Wiski Pop karya Mohd Azmen. Tapi, Cerpen Terbaik 2014 pun menghiburkan. Ada beberapa cerpen yang menjadi favourite aku.1. [...]

    14. Ada dua cerpen yang benar-benar menarik perhatian aku:1. Di Dalam Mulutnya Ada Kota, oleh Roslan Jomel, dan2. Perempuan yang Pulang ke Lautan, oleh Johan RadziGemar dengan idea dan jalan cerita yang dipersembahkan oleh Roslan Jomel. Dan gemar dengan gaya bahasa Johan Radzi. Stail!

    15. Best Kept Secret is the best story in this collection, in my honest opinion. Well done, Julya Oui! Not too sure about the rest. Then again, I am not a big fan of short stories.

    16. 2.5 starsThe editor should explain why Star Trek: The Relation Ship is included in this self-proclaimed Cerpen Terbaik 2014, and the reasoning better be good and logical!Two thumbs up are humbly given to two worth-the-fuss-buying-the-book short stories; Tiada Kota di Dasar Cawan and Perempuan Yang Pulang Ke Lautan. My eyes were glued to every word and sentence which were beautifully constructed by the authors. An achievement it is, as both of the short stories merely use conversations to spice u [...]

    17. antara cerpen yg aku suka -basikal terbang dan misteri kematian profesor Jabbar-bakso-hujan keruh di jogja-di dalam mulutnya ada kota-tiada kota di dasar cawan-insomnia di rumah terbalik

    18. Di dalam Mulutnya Ada Kota.Hujan Keruh Di Jogja.Gadis Basah.Tiada Kota di Dasar Cawan.Insomnia di Rumah Terbalik.Basikal Terbang Dan Misteri Kematian Profesor Jabbar.Patung. Perempuan yang Pulang ke Lautan.

    19. I like Oil Crisis, I like Best Kept Secret. The story of ini- bakso-paling-sedap-pernah-aku-makan still lingering inside my head-- it was strange and expected, I already get the idea about the meatballs but still I love how it was written. Another favorite probably Hujan Keruh Di Jogja. It was nothing much, just a story about a man, his family and work, Jogja tour by a trishaw. The ending was my favorite of all. No big deal on the stories selection although some are really just so-so (for me) bu [...]

    20. 1.4 rating untuk buku ini.Serius, buku ini sangat menyeksakan untuk dibaca. Entah kaedah apa editornya guna untuk mengklasifikasikan cerpen-cerpen ini sebagai terbaik. Rasa macam syok sendiri pula pilih cerpen-cerpen ini. Gaya bahasa cerpen-cerpen ini bolehlah kot ditolak tepi kerana mungkin ada yang disiarkan di majalah-majalah keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka ataupun akhbar-akhbar mingguan yang sangat mementingkan penggunaan BMT. Tapi penggunaan bahasa tidak penting mana pun sebenarnya. Yang [...]

    21. Cerpen Terbaik 2014 lives up to its name. I might not have read all of the short stories published or printed in 2014 but I could dare say that these handpicked by the editor were probably one of the best.It's almost everything a Malaysian short story is supposed to be. In contrary to most short stories published by Fixi, not all are in the noir or paranormal genre.Very berjiwa rakyat, it represents the society, it represents you as the member of the society. You will relate them to the current [...]

    22. Sebagai salah seorang penulis dalam kumpulan cerpen ini, selepas membaca semua cerpen yang terkandung, saya berpendapat penyunting iaitu saudara Wan Nor Azriq cuba menawarkan 1 buku yang di dalamnya mempunyai pelbagai gaya dan pengalaman perasaan. Ia seperti, misalnya esok kita didatangi oleh "seekor" atau "seorang" alien dari planet lain yang jauh, buku ini dapat diberikan kepada alien itu untuk menerangkan secara ringkas seperti apa dunia sekarang. Barangkali faktor seperti ini yang dipertimba [...]

    23. Sama seperti kecantikan, kegemaran dan kesukaan juga adalah subjektif. Pilihan Wan Nur Azriq boleh dikategorikan sebagai pilihan cerita-cerita yang tidak klise dan cerita-cerita agak mengambil masa untuk difahami. Walaubagaimanapun, satu usaha yang baik. Jika buku seperti ini tidak wujud, aku takkan tahu pun people wrote good stuffs in magazines and newspapers. Lagi-lagi dalam majalah seperti Tunas Cipta yang aku tak pernah peduli pun kewujudannya. Selepas baca DUBLIN, aku rasa wan nor azriq mem [...]

    24. Ada yang baik, ada yang biasa-biasa. Mungkin penyunting ingin menyamaratakan genre penulisan agar golongan pembaca (khususnya pembeli tegar Fixi) dapat merasa perisa lain dari yang mereka pernah rasa dari penulis-penulis Fixi. Tidaklah terbaik sepertimana tajuk buku ini, atau mungkin pada 2014 ini sahaja tulisan cerpen terbaik yang ada. Mungkin terbaik itu tidak semestinya sedap dari segi jalan cerita, tapi baik dari segi bahasanya. Entahlah.

    25. Agak seksa gakk ahh aku nk perabih bukuu ni. Koleksi cerpen, so ad banyak genre dan stail penulisan. Ad yg sempoi, ad yg heavy, so radar mmbace pn turun naik. Ad due tige cerita, yg aku tak faham. Dan aku bukanlah penggemar buku koleksi cerpen. Tapi aku dptkan jugakk buku sbb ia dikatakan terbaikk dan limited. Aku xde laa nk salahkan title terbaikk tu, sbb siapalah aku untk mmpertikaikan seorang penyunting? Lain org lain tastenyee!

    26. Aku paling suka cerita Hujan Keruh di Jogja. Entah kenapa hati aku turut resah dan beremosi seperti watak utama dan aku juga turut tersenyum ketika Jamali mengayuh beca di dalam hujan.Keseluruhannya buku ini sangat berbeza daripada buku terbitan fixi sebelum ini. Laras bahasa terutamanya. Tahniah Fixi.

    27. Pilihan Cerpen Terbaik dlm tahun 2014mang mememuhi kriteria seperti penyunting nyatakan dlm buku ini.a yg wow.a yg hmmmtapi semuanya menghiburkan pembaca.g berbaloi pilihannya cerpen2 ini.anks Fixiterbaik

    28. 4.5 aku suka sebab memang terbaik! dan buku ni berbeza sebab ia terbitkan semula cerpen yang pernah terbit dari majalah dan akhbar yang aku tak baca

    29. Ada beberapa cerita di dalam buku ini yang menarik bagi saya. Manakala selebihnya agak biasa sahaja. Untuk mengggapnya sebagai terbaik, mungkin sedikit jauh dari makna sebenar.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *